Ιστορίες που εμπνέουν


Πιπίλα, θετικά και αρνητικά στοιχεία

Πιπίλα!
Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα; να μη δώσω; μήπως πάθει σύγχυση θηλών; μήπως πάθει εξάρτηση; πώς θα ηρεμεί;
Αυτές κι άλλες πολλές ερωτήσεις σε σχέση με την πιπίλα τριγυρνάνε στο μυαλό των νέων μαμάδων και των γονιών. Οι απόψεις διαφέρουν, οι εμπειρίες και οι προτιμήσεις επίσης…
– Α, εμένα το μωρό μου μόλις του δίνω πιπίλα ηρεμεί, με έχει σώσει
– αχ δεν μπορώ να βλέπω μωράκια με πιπίλα σα να είναι φιμωμένα!
-άσε φτάσαμε τριών και ακόμα δεν μπορούμε να την κόψουμε.
-καλέ ποια σύγχυση θηλών, από την πρώτη μέρα του έδωσα πιπίλα και θήλασε κανονικά.

Μην ξεχνάμε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Αν κάτι συμβεί σε ένα μωρό πχ εξάρτηση δε σημαίνει ότι θα συμβεί και στο άλλο, όμως οφείλουμε να ξέρουμε το ρίσκο που παίρνουμε καθώς και τα οφέλη.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Όλα τα μωράκια έχουν ανάγκη το πιπίλισμα. Δεν το ονομάζουμε νεογνικό αντανακλαστικό, είναι όμως ένα ένστικτο απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Με ποιο τρόπο; το πιπίλισμα είναι ένα από τα μέσα για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος στο στήθος της μητέρας. Όσο πιο πολύ πιπιλάει ένα μωρό, ακόμα κι αν δεν πίνει, τόσο περισσότερο ερέθισμα δίνει στο στήθος για να παράξει γάλα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί κάποιες φορές η πιπίλα μπορεί να σαμποτάρει το θηλασμό.
Στα αρνητικά λοιπόν της πιπίλας έρχεται πρώτος πρώτος ο κίνδυνος να σαμποταριστεί ο θηλασμός. Είτε γιατί το μωρό ικανοποιεί το ένστικτό του με την πιπίλα και έτσι δεν δίνει αρκετό ερέθισμα στο στήθος, είτε γιατί μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών. Επιπλέον μπορεί να χάνει γεύματα ή να παίρνει μικρότερη ποσότητα γάλακτος, το οποίο από τη μία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη βάρους και από την άλλη μπορεί να μειώσει την παραγωγή της μαμάς του. Γι’ αυτό αν θέλουμε να δώσουμε πιπίλα σε βρέφος που θηλάζει, είναι καλό να δοθεί μετά τις 4 πρώτες εβδομάδες ζωής όταν ο θηλασμός θα έχει πλέον εδραιωθεί.
Ένα άλλο αρνητικό της χρήσης της πιπίλας είναι η εξάρτηση. Αν το μωρό έχει μάθει να κοιμάται με την πιπίλα, μόλις ξυπνήσει θα την χρειαστεί για να ξανακοιμηθεί. Οπότε μέχρι την ηλικία που θα μπορεί να τη βρίσκει μόνο του θα πρέπει ο γονιός να ξυπνάει για να του τη δώσει. Μια άλλη παράμετρος της εξάρτησης είναι ότι πολλά παιδιά δυσκολεύονται να την κόψουν. Ειδικά αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο πιθανό να χρειαστεί ειδική προσέγγιση διότι σε αυτή την ηλικία είναι πλέον μία εξάρτηση και όχι ένα φυσικό ένστικτο.
Τέλος στα αρνητικά να σημειώσουμε ότι καθώς η γνάθος και ο ιστός των ούλων είναι πολύ εύπλαστοι, χρήση της πιπίλας μετά τα 2 έτη αλλά κυρίως μετά τα 4 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οδοντοφυΐα και τη διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας.

Φυσικά η χρήση της πιπίλας έχει και τα θετικά της! Πρώτο και σημαντικότερο μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αυτό φυσικά όταν δεν συνοδεύεται από κορδονάκια ή αλυσιδίτσες που την κρατάνε κοντά στο μωρό. Οι λόγοι δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαροι. Πιθανόν να σχετίζονται με το ότι το μωρό κοιμάται πιο ελαφριά όταν έχει πιπίλα, καθώς και με το γεγονός ότι η πιπίλα δημιουργεί ένα μικρό “εμπόδιο” μπροστά από το στόμα του μωρού κι έτσι δεν μπορεί να κολλήσει είτε το στόμα είτε η μύτη στο στρώμα ή στο πάπλωμα και να εμποδιστεί η παροχή αέρα στους πνεύμονες.
Ακόμα η πιπίλα ηρεμεί το μωρό. Όλα τα μωράκια του κόσμου είναι πιο χαρούμενα όταν έχουν κάτι να πιπιλάνε! Μπορεί να λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός σε ένα αρνητικό ή επώδυνο ερέθισμα. Ακόμα και τα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να μην έχουν τη μαμά τους στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο. Οπότε η πιπίλα θα τα ανακουφίσει και θα τα παρηγορήσει.

Πολλές φορές ακούμε τη φράση “ μα δεν θέλει να φάει, σε έχει απλά για πιπίλα”. Η αλήθεια είναι ότι η φυσική διαδικασία είναι αυτή και πιπίλα είναι αντικατάστατο της φυσικής θηλής της μητέρας. Είναι όμως ένα πολύ έξυπνο υποκατάστατο, σε κάποιες περιπτώσεις άχρηστο, σε άλλες απαραίτητο και σε άλλες σωτήριο. Το αν θα δώσει μια μητέρα πιπίλα είναι επιλογή της, που πρέπει όμως να πάρει λαμβάνοντας υπ’όψιν το μωρό της. Κάποια μωρά τη χρειάζονται, άλλα όχι. Παρατηρώντας το μωρό μας και φυσικά δοκιμάζοντας μπορούμε να καταλάβουμε αν πρέπει ή όχι να δώσουμε πιπίλα.

Share:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *