Ιστορίες που εμπνέουν

Θεραπεία και μασάζ κοιλιακής χώρας
Category: Φροντίδα Φροντίδα

Θεραπεία κοιλιακής χώρας

Τι είναι η θεραπεία και το μασάζ κοιλιακής χώρας; Πώς γίνεται και ποια είναι τα οφέλη αυτής της πρακτικής;

Η θεραπεία της κοιλιακής χώρας, γνωστή με διάφορα ονόματα όπως Maya abdominal therapy, μασάζ γονιμότητας, κοιλιακή μάλαξη, είναι μια παλιά παραδοσιακή θεραπεία. Είναι μία μη επεμβατική τεχνική μάλαξης που εστιάζει στους κοιλιακούς μύες, στο συνδετικό ιστό και στα εσωτερικά όργανα με σκοπό να καθοδηγηθούν στη σωστή τους θέση, απελευθερώνοντας σωματική και συναισθηματική συμφόρηση και μπλοκαρίσματα.

Πού μπορεί να βοηθήσει;
• σε θέματα γονιμότητας (ανδρών και γυναικών)
• οπίσθια κάμψη μήτρας
• πρόπτωση μήτρας
• ανωμαλίες και πόνος κατά τη διάρκεια του κύκλου
• προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
• πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
• άγχος
• αποτοξίνωση
• ινομυώματα
• συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως ναυτίες
• συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου
• ακράτεια
• πονοκεφάλους
• οσφυαλγία
• κλιμακτήριος/εμμηνόπαυση
κ.α.

Συχνές ερωτήσεις:
Πώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία;

Το μασάζ κοιλιακής χώρας ανασηκώνει απαλά και καθοδηγεί τη μήτρα στη βέλτιστη θέση της μέσα στη λεκάνη. Η μήτρα συγκρατείται στη θέση της από περισσότερους από 10 συνδέσμους. Οι σύνδεσμοι, όταν πιέζονται ή καταπονούνται προκαλούν την κακή τοποθέτηση της μήτρας. Εάν η μήτρα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, οι γυναίκες εμφανίζουν πολλά συμπτώματα. Δημιουργεί καλύτερη οξυγόνωση σε όλα τα όργανα και διασπά τυχών ουλώδη ιστό που υπάρχει που εμποδίζει και τη σωστή κίνησή τους καθώς και την θρέψη τους

Πόσο σύντομα μπορεί να δει κανείς αποτελέσματα;
Κάποιες φορές τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν αμέσως. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να συμβούν αλλαγές από την πρώτη θεραπεία έως και 3 με 6 μήνες αργότερα. Συνήθως 3 μήνες είναι αρκετοί.

Μπορεί το μασάζ κοιλιακής χώρας να με βοηθήσει αν έχω αποφασίσει να κάνω τεχνιτή/υποβοηθούμενη γονιμοποίηση;

Πάρα πολύ! Το μασάζ κοιλιακής χώρας αποτελεί την ιδανική συμπληρωματική θεραπεία στην προσπάθεια για φυσική ή υποβοηθούμενη σύλληψη. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα, τρέφει τα ωοθυλάκια με φρέσκια παροχή αίματος και οξυγόνο, βοηθάει στη διάσπαση του ουλώδους ιστού και των συμφύσεων καθώς και στην επίλυση των μπλοκαρισμάτων στις σάλπιγγες. Επανευθυγραμμίζει τη μήτρα, ανακουφίζει από το στρες και το άγχος ενώ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που οφείλεται σε πολυκυστικές ωοθήκες, κύστεις ή ινομυώματα.

Έχω κάνει αφαίρεση μήτρας– πώς μπορεί να με βοηθήσει το μασάζ κοιλιακής χώρας;

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή επωφελούνται πολύ αυτή την θεραπεία. Η τεχνική αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία μέσα και γύρω από την περιοχή της ουλής και επιτρέπει τη σωστή ροή της λέμφου, η οποία συχνά εμποδίζεται μετά από την επέμβαση, με αποτέλεσμα η γυναίκα να νοιώθει οίδημα, κάψιμο και βαθύ πόνο στη λεκάνη. Με συχνή εφαρμογή αυτού του μασαζ θα αποτραπεί ή έστω θα ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στη λεκάνη. Βοηθιούνται επίσης οι σύνδεσμοι και όλα τα εσωτερικά όργανα .

Μπορεί το μασάζ κοιλιακής χώρας να βοηθήσει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος;

Πολλές φορές το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματά μας αποθηκεύονται στους ιστούς και στα όργανα του σώματός μας. Μια πολύ συνηθισμένη θέση αποθήκευσης είναι τα όργανα του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, καούρα, γαστρίτιδα και τελικά σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), Crohn και πολλά άλλα.

Επίσης σε περιπτώσεις που το λεπτό έντερο έχει συστραφεί δημιουργούνται προβλήματα στην περισταλτική δραστηριότητα, ενώ συμφύσεις και όργανα που δεν βρίσκονται στη σωστή τους θέση εμποδίζεται η ροή του αίματος και οι εκκρίσεις των ενζύμων. Το μασάζ κοιλιακής χώρας βοηθάει στη διάσπαση των συμφύσεων και του ουλώδους ιστού. Συχνά υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση ακόμα και μετά από μόνο μία συνεδρία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει μετά τον τοκετό;
Βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση/επαναφορά του σώματος: Το κοιλιακό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στη μήτρα, προάγοντας την επούλωση και βοηθώντας στη διαδικασία της ενέλιξης (η μήτρα επιστρέφει στο μέγεθος που δεν ήταν έγκυος).

Μειώνει το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα μετά τον τοκετό και κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Οι τεχνικές μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης, βοηθώντας στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών και μειώνοντας το πρήξιμο.

Ανακουφίζει από την ένταση και τον πόνο των μυών: Ο τοκετός και ο τοκετός μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικοί και μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή ένταση και πόνο στην κοιλιακή περιοχή. Η θεραπεία μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, στη μείωση του πόνου και στην προώθηση της χαλάρωσης.

Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία: Οι γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα λόγω ορμονικών αλλαγών, μυϊκής αδυναμίας ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Το κοιλιακό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της περισταλτικής (την κίνηση των εντέρων) και στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας.

Υποστηρίζει τη συναισθηματική ευεξία: Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητική για πολλές γυναίκες και η θεραπεία μασάζ μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση άνεσης, χαλάρωσης και συναισθηματικής υποστήριξης. Η θεραπεία αφής έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης

Πώς βοηθά το μασάζ της κοιλιακής χώρας μετά από καισαρική τομή;

Για τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή, αυτή η τεχνική είναι ωφέλιμη για τη διάσπαση του ουλώδους ιστού με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή. Βοηθάει επίσης να επανέλθουν τα όργανα στη σωστή τους θέση (όπως κάνει και μετά από φυσιολογικό τοκετό).

Όμως: Αμέτρητοι τοκετοί με Καισαρική θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αυτήν την απλή και, ασφαλή τεχνική. Ενισχύοντας και τονώνοντας τη μήτρα, τους συνδέσμους και άλλα όργανα της πυέλου, το μασάζ βοηθά στην τοποθέτηση και διατήρηση της μήτρας στη βέλτιστη θέση της για τον τοκετό.

Μπορεί μία έγκυος γυναίκα να δεχθεί αυτή την θεραπεία; θα έχει κάποια οφέλη;

Το μασάζ κοιλιακής χώρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η μήτρα διαστέλλεται ασκεί πίεση στους γύρω μύες και τους συνδέσμους, οδηγώντας σε δυσφορία και ένταση στην κοιλιακή περιοχή. Η θεραπεία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στην προώθηση της χαλάρωσης, παρέχοντας ανακούφιση από την ενόχληση.

Ακόμα, βελτιώνει την κυκλοφορία. Καθώς η εγκυμοσύνη οδηγεί συχνά σε μειωμένη κυκλοφορία, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα λόγω της πίεσης που ασκεί η αναπτυσσόμενη μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία, το μασάζ κοιλιακής χώρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στην κοιλιακή περιοχή και σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να προάγει τη συνολική ευεξία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε το γεγονός ότι το μασάζ κοιλιακής χώρας προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Με ποιο τρόπο; με την προετοιμασία των μυών και των συνδέσμων της κοιλιάς, με την αύξηση της ευελιξίας και την προώθηση της χαλάρωσης, ενώ κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει για τη σωστή θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Επιπλέον βοηθάει στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα για πολλές γυναίκες. Το μασάζ αυτό βοηθάει στην τόνωση του πεπτικού συστήματος, στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου και στην ανακούφιση της γαστρεντερικής δυσφορίας.
Τέλος είναι ένας υπέροχος τρόπος σύνδεσης της μητέρας με το έμβρυο που κυοφορεί.

Το μασάζ κοιλιακής χώρας μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια, μόνο από πιστοποιημένους θεραπευτές μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης

Μπορεί αυτή η τεχνική να βοηθήσει τους άντρες;
Φυσικά!
Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη γονιμότητα, την πέψη, το στρες και στον πόνο της μέσης των ανδρών. Βοηθάει στην αύξηση του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, στη βελτίωση της μορφολογίας και στην αύξηση της κινητικότητάς τους. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέος. Υποστηρίζει την υγεία του προστάτη και αντιμετωπίζει τη διόγκωση του καθώς και τις ουροποιητικές δυσκολίες.

Οι Μάγια πίστευαν ότι η κοιλιακή χώρα αποτελεί το κέντρο για τη θεραπεία του σώματος καθώς τα εσωτερικά όργανα είναι θεμελιώδη για την υγεία μας. Οι κοιλιακοί μύες συνδέουν το πάνω και το κάτω μισό του σώματος, επηρεάζοντας τα πάντα, από το πώς αναπνέουμε μέχρι το πώς στεκόμαστε και κινούμαστε. Επίσης στο χώρο αυτό αποθηκεύονται τα περισσότερα ανθρώπινα συναισθήματα. Όταν η κοιλιά δεν μπορεί να στηρίξει και να ευθυγραμμίσει σωστά το σώμα, η ενέργεια, οι θρεπτικές ουσίες και η επικοινωνία μεταξύ των οργάνων μπλοκάρονται και το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει σωστά.

Με τη θεραπευτική αυτή τεχνική τα εσωτερικά όργανα βρίσκουν τη σωστή τους θέση, τα φυσικά και συναισθηματικά μπλοκαρίσματα μειώνονται, η ενέργεια, το αίμα και η λέμφος ρέουν ελεύθερα και έτσι επιτυγχάνεται σωστή θρέψη αλλά και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Share:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *